Aus den Klassen 3 und 4

Juli 2017: Abschlussmusical Klasse 4

An ihrem letzten Schultag führten unsere Viertklässler ihr Abschlussmusical auf. Es war von allen ein großartiger Auftritt, der vom Publikum bejubelt wurde. Wir wünschen euch alles Gute an euren neuen Schulen!

Demo Content

Juni 2017: Openluchtmuseum Arnhem

Am Dienstag, 20. Juni waren die Klassen 3a, 3b, 4a und 4b im Openluchtmuseum in Arnhem. Morgens haben alle gemeinsam an einem Projekt zum Thema "Brood, dat koop je toch in de winkel?" teilgenommen und gelernt, wie früher Brot hergestellt wurde - vom Pflügen bis zum Backen. Nachmittags konnten die Kinder dann in Kleingruppen das Museum erkunden. Für viele Kinder stand nachher fest: Hier wollen wir sehr bald noch einmal hinfahren!

Mai 2017: 3b - Ausflug zur Wiese

Im Mai 2017 hat die Klasse 3b gemeinsam mit Juf Marlies und Herrn Lichtenberger einen Ausflug auf eine Wiese gemacht. Im Rahmen des Sachunterrichts wurde viel entdeckt, beobachtet und erforscht .

April 2017: Koningsspelen

Koningsdag 2017

Donderdag 27 april hebben we samen voor het eerst als school meegedaan aan de koningsspelen. We starten de dag met het Wilhelmus en de Okido-dans van alle kinderen, daarna een parcours met spellen en heerlijke Nederlandse versnaperingen. Wat een succes! Zoveel enthousiasme, plezier, samenwerking en teamgeest bij zowel kinderen, leraren en ouders. Ook hier nog een heel hartelijk dank jullie wel voor alle hulp!

Laura, 4b Homepageprofi

Bijna iedereen had iets oranjes aan. Er waren heel veel verschillende groepen en heel veel verschillende spelletjes. De groepen waren helemaal gemixt: eerste- en tweede-, derde- en vierdeklassers door elkaar. Je moest gooien, dragen en samenwerken. Het was gewoon leuk. Tussendoor waren er ook pauzen. Het eten was ook heel lekker. Er was ook een dans. Hij heette Okido. In de dans moest je zoveel mogelijk met de duimen omhoog.Daarna moesten de ouders ook die dans doen. Kinderen hebben de dans voorgedanst, zodat de ouders naar hun konden kijken.

Sophie, 3a Homepageprofi

Ik kwam op het sportveld aan en ik zag allemaal kinderen en spelletjes en heel veel oranje!! En het leukste vond ik het laserspel (zoek de kroonjuwelen).

Bowen, 3a Homepageprofi

Okido is een dans voor de Koningsdag. De kinderen van Kinderen voor Kinderen hebben de dans bedacht. Wij hebben de dans heel snel geleerd. De ouders hebben ook mee gedanst. Okido is super-Okido.

Charlotte 4b Homepageprofi

Ik vond het laserspel (steel de kroonjuwelen) heel leuk, omdat ik daar veel plezier had. ik moest leuke hindernissen overwinnen. Ik vond het spel echt heel leuk. Je moet onder of over de lasers (gespannen draden) doorlopen. Aan het eind moest je een steen (kroonjuweel) nemen en teruglopen.

Amelie van B., 4a Homepageprofi

Het eten was heel lekker. Ze hadden Pannenkoeken, beschuitjes met kaas en hagelslag, broodjes met worst en veel meer. Echt typisch Nederlands. Mmmmm.

Frederique, 4b Homepageprofi

Februar 2017: Carnaval

Carnaval*

Carnaval op school vind ik heel leuk, omdat je jezelf gek en grappig kan verkleden. Er zijn allemaal lekkere snoepjes en het leukste zijn de dansmariekes. Soms kan je de ander niet herkennen, omdat die er zo anders uitziet. Als je te veel snoep eet krijg je buikpijn. Hier zijn een paar verkleed ideeën: prins, prinses, spin, telefoon, banaan, eenhoorn, clown, heks, tovenaar, superman en nog veel meer. De decoratie mag natuurlijk niet missen, zoals ballonnen, slingers en andere dingen. Frederique 4b

Carnaval is leuk. Carnaval is grappig. Sommige kinderen vinden carnaval stom. Met carnaval komen de prins en de prinses. Je kunt snoepjes eten en je kunt je helemaal vol eten. De dansgarde komt ook. Je kunt je ook verkleden. Soms kun je aan de ander niet zien wie het is. Met carnaval kun je je verkleden als banaan, superman, spiderman, tovenaar, heks, monster, kikker of mobiele telefoon. Pepijn 4b

Karneval

Ich mag Karneval, weil man feiern kann und sich verkleiden darf. Ich mag Karneval aber auch, weil ich Spaß daran habe. Man ruft „Helau, Helau“ und man wirft Süßigkeiten herum. Überall sind Karnevalszüge! Ich liebe Karneval einfach. Amelie 4a

*Deze teksten zijn geschreven door kinderen uit de 'Förderverband' groep: teksten schrijven voor de website. 

Februar 2017: Zeitungskunst
Februar 2017: Mijn lievelingsplek op school

Mijn bijzondere plek op school 

De kinderen (de Homepage Profis) krijgen de opdracht een flyer te maken van hun project 'lievelingsplek op school'. Hoe kun je reclame maken voor jouw lievelingsplek? Eerst schrijf je woorden op: waar denk je aan bij jouw lievelingsplek? Dan ga je deze woorden een beetje 'overdrijven' en maak je van de leuke sporthal een coole sporthal. Met deze woorden en je tekening ga je aan de slag: je beschrijft je lievelingsplek zó, dat de lezer er het liefst meteen een kijkje zou willen nemen.

Het fantastische zeemonsterklimrek

Van Sophie 3a

 

Als ik van beneden naar boven klim, is het heel spannend. Ik ga dan niet direct naar boven, maar nog een beetje naar rechts klimmen en weer een beetje naar links klimmen, want dan is het veel spannender. Want als je in een keer naar boven klimt, is het helemaal niet leuk. Dan kom je ook andere kinderen tegen.

Het klimrek staat in de OGStuin. Meestal is die in de zomer open. Maar soms ook in de winter. Het is in de zomer en in de winter net zo leuk. Als in de zomer de tuin niet open is, en wij op het klimrek willen, dan halen wij de sleutel. Soms spelen wij ook tikkertje en dan hebben wij het klimrek ook nodig, omdat je op het klimrek vrij bent. Maar je mag niet de hele tijd op het klimrek, want dan wordt het stom. Als je een keer op het klimrek bent en het leuk vindt, dan blijf je er de hele tijd op. Het is stom dat je altijd denkt dat het stom is, want het is echt heel, heel leuk. En als je er dan een keer op bent, als je niks anders te doen hebt, dan vind jij het in een keer leuk. En dan wil je er altijd op.

 

De superleraarvrije zone

Door Laura 4b

De superleraarvrije zone is heel groot: er zijn boeken, een voetbaltafel, een springmatras, zithoek, schoolhoekje, domino, auto s, Yogamatten, een speelgoedkasteel, een nooduitgang en nog veel meer dingen, het is heel leuk. Je kunt er maar liefst 20 dingen doen, ik wil daar wel spelen, jij ook? Ik hoop dat jullie komen!!!

De coole sporthal

Door Amelie vB 4a

Ik vind de sporthal een bijzondere plek, omdat ik daar supergoed kan spelen. En de sporthal is supercool. Er zijn sporttoestellen en je hebt er heel veel Spa=. Einde.

De 100% gezellige bibliotheek

Door Frederique 4b

De bibliotheek is super-, megagroot en er zijn heeeeeel veel boeken. Er is voor iedereen iets. Het is er heel rustig, megagrappig, supermooi en je kan er veel lezen. Ik vind de bibliotheek 100% leuk en mooi, omdat er voor iedereen iets bij is. En mijn lievelingsboek is Lotta Leben.

Mijn bijzondere plek is

de supercoole sporthal !

Door Zara 4a

In de sporthal kan je veel dingen oefenen. Bijvoorbeeld karate, basketballen, voetbal en nog veel meer. Dit is mijn lievelingsplek, omdat ik daar kan zijn wie ik ben.

Tip Kom daar eens een kijkje nemen!

 

Februar 2017: Een school met dwergen en heksen

Kinderen uit de Förderband kregen de opdracht een verhaal te schrijven over een plek op school waar vreemde dingen gebeuren. Deze opdracht was bedoeld om snel een fantasierijk verhaal te kunnen schrijven. Door aan iets doodgewoons iets buitengewoons toe te voegen, kan een heel nieuw verhaal ontstaan. Lees maar eens wat er gebeurt als je een dwerg ontdekt op de meisjeswc of als boeken behekst zijn.

Ein Zwerg im Mädchenklo

Am Montag mussten Frédérique und ich mitten in der WAZ auf Toilette. Wir gingen zu den Toiletten, aber alle Toiletten waren abgeschlossen. Wir ruften mehrmals:,, Hallo ist da jemand?“ Aber wir gaben auf. Plötzlich kam etwas von hinten und griff uns an. Es war ein…...............Zwerg!!!

Er sagte:,, Küsst mich auf die Stirn!‘‘

Wir fragten:,, Wieso?‘‘ Er sagte:,, Weil ich dann ein zuckerwattenweicher Hund werde!“ „Wieso schließt du dann alle Türen ab?“ fragte ich. Er sagte:,, Na, weil mich dann jemand küsst,aber hier kommt die ganze Zeit so ein Mann und schließt die Türen immer wieder auf.“ Wir sagten:,,Erst schließt du wieder alle Türen auf, dann küssen wir dich.“ Wir küssten ihn und er wurde unser Klassenhund.

Endlich konnten wir auf Toilette!

(Frédérique & Charlotte, 4b, Homepage Profis)

 

Het raadsel van de behekste boeken

Ik was een boek aan het lezen, toen plotseling een griezelig oud boek uit de kast sprong.Ik schrok me een hoedje, ik wist niet wat ik moest zeggen. Het boek zei hard : ,,Ga naar dat kastje“. Ik ging naar dat kastje en er zat een...telraam in. Hij zei fluisterend:,,vind de code van dat kast“. Er kwam er een bij en die hielp mij hij zei:,,1+18=19, zet het getal in het telraam. Het hielp: de kast ging open. Ik zag een bewegende brug, ik ging er op staan. Hij bracht mij naar de heksenbibliotheek.

Daar waar allemaal behekste boeken zijn. Ik vond een heel groot slot. Ik ging door het slot en was thuis in een andere tuin met bloemen.

Ik ging naar links en naar rechts en kwam thuis. Einde.

(Laura, 4b, Homepage Profi)

DE SCHAT IN DE GARDEROBE

Ik was helemaal alleen op school, omdat ik een elternsprechdag had. Opeens sloeg de bliksem in en alle Lichten gingen uit. Er kwam ook nog een aardbeving en ik raakte in paniek. Ik had een telefoon bij me. Ik wist dat ik die ooit kon gebruiken. Dus ik belde mijn moeder. Maar ze nam niet op. Dus moest ik het alleen redden. Ik hoorde een alien en hij gaf me een brief. Daar stond in:,,HIER OP SCHOOL LIGT EEN SCHAT.MET JUWELEN EN GELD. HIER HEB JE EEN STOK, DIE ZAL JE NODIG HEBBEN“, zei de Alien. Want daar zit een slot op waarmee je alles kan openen met die stok. Maar toen kwam een schaap en die pakte mijn stok af.

Ik zei : ,,geef dat terug“, maar het schaap ging weg en ik vond hem niet meer. Ik had een heel groot probleem. Maar ik vond een andere stok.

Dus nu moest ik alleen dat slot nog vinden. Een uur later had ik het slot gevonden. Ik stak die stok erin en het werkte. Ik ben rijk !!!

(Zara, 4a, Homepage Profi)

 

De magische hangmat

In de magische hangmat kun je chillen en misschien gaat de hangmat in de fik. Dan moet je er snel af en je moet de brandweerman bellen en dan gaat de brandweerman het brand blussen en dan… ga je met de brandweerman chillen.

Ps: met de ipad in het zonnetje.

(Pepijn Steenhoek 4b, Homepage Profi)

Februar 2017: Mut tut gut

Mut tut gut

(In de derde klas hebben de kinderen drie dagen gewerkt aan het project "Mut tut gut". Mut tut gut is een geweldspreventieproject. Een aantal kinderen schrijft hier over hun ervaringen).

Mut tut gut

Das tut mir gut

Ich habe jetzt Mut und          

das tut mir sehr gut.

Mut tut gut

Ich habe Mut

Mut, das tut mir gut

Ich habe Mut.

Eevi-Maarit (3b, Homepage Profi)

 

Mut tut gut

Von Jonna (3b, Homepage Profi)

Bei Mut tut gut lernt man viel. Wir haben am ersten Tag aufgeschrieben was Seelische Gewalt ist und was Körperliche Gewalt ist. Am zweiten Tag haben wir ´Stop´ geübt. Am dritten Tag haben wir ein Spiel abbrechen müssen, weil Kinder Quatsch gemacht haben. Das war Schade und wir haben noch so ein Spiel gespielt. Es ging so: wir mussten uns in einer Reihe auf das Seil stellen und dann wurde ´los´ gesagt und wir mussten nach Geburtsdatum ordnen und dann wenn alle ´fertig´ gesagt haben, wurde kontrolliert ob alles richtig geordnet war.

Mut tut gut

von Maxi (3b, Homepage Profi)

Bei Mut tut gut lernt man sehr viel und man lernt auch wie man mit Gewalt umgehen kann. Die Polizei war auch da und wir spielten zwei verschiedene Spiele. Es war auch sehr schön als Birgit und Holger ein Stück vorgespielt haben. Sie haben ein Stück über Gewalt vorgespielt. Holger hat Birgit 1 Euro und den Ball weggenommen. Ein Ballspiel war ‚ohne reden‘. Aber eine Sache fand ich SUPERgut: das Aldispiel: Holger und Birgit haben z.B. gesagt: "Wer hat ein Handy?" Der musste dann die Plätze tauschen.  Das war am schönsten. Teamspiele gab es auch genau drei.

Mut tut gut

von Kalle (3b, Homepage Profi)

In Mut tut Gut haben wir viele Spiele gespielt. Und Plakate gemacht. Wir haben auch Namenschilder gekriegt. Ich fand das Ballspiel am besten. Wir haben auch noch Übungen gemacht um uns besser zu beschützen.

 

Mut tut gut

Von Mia (3b, Homepage Profi)

Am ersten Tag bei Mut tut gut haben wir uns in einen Sitzkreis gesetzt und wir haben unseren Namen gesagt und wie alt wir sind und was wir gerne machen. Dann haben wir ein Ballspiel gespielt. Das hat ziemlich viel Spaß gemacht. Wir haben zwei Plakate gemacht mit Regeln für Mut tut gut.

Am zweiten Tag haben ein Kind und Holger ein Theaterstück gespielt. J. hat zu Holger gesagt: "Du bist .... Dann hat Holger gesagt: "Bei mir gibt es heute nur Spaghetti." Das war nur gespielt, aber ich hatte gesagt: "Ich habe heute auch Spinat in den Haaren. Das Theaterstück wurde gespielt weil man wissen sollte, dass stehlen, bedrohen, Weh tun auf gar keinen Fall gemacht werden soll.

Am dritten Tag bei Mut tut gut haben wir ein Teamspiel gespielt. Das hat mit der ganzen Klasse geklappt und dann haben wir ein Spiel nicht gespielt, weil wir zu laut waren und dann hatten wir keine Zeit mehr. Das war Schade. Zum Schluß haben wir noch einen Edelstein gekriegt und das war Mut tut gut.